Børnehuset Søbos kostpolitik

Vision. ”Vi vil have sunde unger hele vejen”

 Vuggestuen

 Mål:

  •  Gennem sund kost at give vores børn mulighed for at udvikles optimalt – motorisk – mentalt og socialt.
  •  Sund og varieret kost, som sikrer en jævn forbrænding dagen igennem, hvilket giver overskud til at deltage aktivt i sin egen hverdag og sikre læring.
  • Give vores børn gode kostvaner, fordi vaner dannes i barndommen.
  • At få et fælles afsæt institution og forældre imellem i forhold til vores børns kost.

 

Hvordan:

 Morgenmad:                 ”En god start på dagen som sikrer at børnene kommer godt i gang”.

Børnehuset Søbo serverer morgenmad fra kl. 7.00 – 7.30 og morgenmaden består af:

  •          Havregryn (økologisk)

Der vil være mulighed for havregrød til de små

Institutionen serverer økologisk letmælk til børn fra 1-2 år, økologisk minimælk til børn over 2 år og økologisk babymælk til børn under 1 år. Vi er 85 % økologiske

 Formiddagsmad:

Her serveres der rugbrød/knækbrød/franskbrød med ost og frugt og mælk.

Middagsmad:

Vi får leveret mad fra Engsøens børnehus i Lunderskov, som tilstræber, at størstedelen af råvarerne er økologiske og friske. (Køkkenet har sølvmærket i forhold til økologi, de er 65% økologiske)

1 dag om ugen får de varm mad og 4 dage kold mad/rugbrød med en lun ret til.

Der varieres i kosten, så der både serveres kød, fisk, grød, suppe m.m.

Der serveres vand til.

Eftermiddagsmad:

Her tilbydes lidt brød, grønt eller frugt, koldskål, tykmælk og der serveres mælk til.

Før formiddagsmåltidet:

Børnene samles ved bordet og der bliver kaldt på Bamseven.

Der bliver snakket med Bamseven og spurgt, hvordan hun har sovet. Bamseven spørger også til børnene, hvordan de har det. Børnene skiftes til at vælge en sang, som de synger for Bamseven.

Bamseven bliver lagt i kurven igen og alle vinker farvel. Derefter sætter børnene sig til bordet og der serveres lidt brød og frugt. De børn der kan kravler selv op på stolen og ned igen og ligger vaskeklud i skraldespand, når de er færdige med at spise. Vi søger for, børnene bliver så selvhjulpen som muligt. Når alle er færdige, går de fleste på legepladsen, nogen bliver måske inde og laver forskellige pædagogiske aktiviteter med en voksen.

Før middagsmaden:

Når børnene kommer ind, går de på badeværelset for at vaske hænder. Vi gør meget ud af børnenes håndhygiejne og der er altid en voksen til at hjælpe.

I vuggestuen gør vi meget ud af at skabe ro og nærvær omkring måltidet.

Vi sidder i små grupper á 3-4 børn, hvor børnene har faste pladser, men de voksne roterer hver dag.

De voksne dækker bord med tallerkener, bestik og glas.

Vi får maden leveret i en varmekasse, og maden bliver anrettet i skåle og fade, så det hele står klar på bordet, inden vi sætter os. På den måde undgår vi, at de voksne skal rejse sig under måltidet.

Når alle sidder på deres pladser, synger vi vores madsang og så er vi klar til at spise.

Børnene får selv lov til at øse maden op på tallerkenen og øver sig i at skære maden i små stykker. Vi har en lille vandkande, som de selv må hælde fra.

De yngste børn bruger gerne hænderne for at røre og sanse.

Når de fleste er færdige med at spise, går vi fra bordet.

Efter måltidet:

Børnene puttes i deres krybber. Der bliver læst højt for dem, der venter på at blive puttet. De børn der har sovet formiddags søvn hygger på stuen/legepladsen sammen med en voksen.

Eftermiddagsmåltidet:

Her spiser børnene efterhånden som de vågner. Det kan være forskelligt fra dag til dag, hvornår børnene vågner. Her serveres lidt brød, yoghurt o. a.

Fødselsdage og andre festlige lejligheder:

”Vi vil skabe en god fælles oplevelse med den der bliver fejret i centrum”

 Fødselsdage:

         Se vores fødselsdags pjece på vores hjemmeside.

Forslag til fødselsdagsmenu:

  •         Små rugbrødshapser
  •          Små frikadeller
  •           Grovboller med evt. ost, pålæg, smør
  •          Frugt
  •          Pizzasnegle, pølsehorn m.m.
  •           Bollekagemand
  •           Vand
  •           Kun fantasien sætter grænser

Vi ønsker at fødselsdagen er en dag, hvor barnet er i centrum og ikke et kapløb i, hvem der kan lave mest hjemmebag eller den flotteste frokost menu.

Traditioner og andre festlige lejligheder:

  • Traditioner er vigtige og skal bevares – så ok med en fastelavnsbolle, et par æbleskiver til jul, et stykke kage til bedsteforældredag og et stykke kage til eks. kaffedage.
  • Ansvaret for Børnehusets kostpolitik er et fælles samarbejde mellem bestyrelse, forældre og personale.

Anbefalinger:

  •         Frugt og grønt - 300 - 500 gram for børn i alderen 4 - 10 år.
  •         Mælk og mælkeprodukter - En mængde på ½ l mager mælk /eller andet mejeriprodukt og 25 gram ost anses for et passende dagligt indtag.
  •         Fisk - man bør spise 300 gram fisk om ugen og helst forskellige slags.
  •         Brød og andre kornprodukter - anbefalingen lyder spis mere brød, helst groft - gerne dobbelt så meget af hvad der spises i dag.
  •         Fedt - en smule fedtstof hører også med til sund mad. Max. 30 % af energien bør komme fra fedt. Det skal helst være plantebaseret eks, planteolier.
  •         Kulhydrater - et måltid bør først og fremmest indeholde mange kulhydrater. Det får man fra kartofler, pasta, ris, brød og gryn. Det anbefales at 55 - 60 % af energien kommer fra kulhydrater.
  •         Protein - 10 - 15 % af energien bør komme fra protein. Det får man fra kød, fisk, æg, mælk og ost.
  •         Sukker - 10% af madens samlede energi må komme fra sukker. Den mængde svare til:
  •         35 - 40 g. om dagen for et børnehavebarn.
  •         45 - 55 g. om dagen for et skolebarn.
  •         50 - 60 g om dagen for en voksen kvinde.
  •         60 - 70 g. om dagen for en voksen mand.

Sukker!

  •         1 portion guldkorn (35 g) – 15 g sukker. Svarer til andre sukkerholdige morgenmadsprodukter.
  •         3 bolsjer (10 g) – 7 g sukker.
  •         En lille håndfuld vingummi, lakrids, karameller (30g) – 12 g sukker.
  •         En almindelig sodavand/saftevand (25cl) - 25g. sukker.
  •         En dessertkvark (60 g) – 10 g sukker.
  •         5 kiks – 4 g sukker.
  •         En kakaomælk (20 cl.) – 10 g. sukker
  •         En stor sodavand (50 cl.) – 50 g. sukker

 

Alder:                                                         Hvor meget sukker:

                      0-2 år:                                                                 0 gram